تلفن: 66570947

.

لکنت زبان در کودکان

خطاهای گفتاری کودکان پیش دبستانی و قبل ازآن  ساده و رایج تلقی می شود و خود را در قالب تکرار سیلاب ها و کشیدن اول صداها نشان می دهد. از آنجایی که کودک نسبت به شیوه گفتار خود آگاهی ندارد، معمولاً نگرانی خاصی هم از این بابت احساس نمی کند. چنانچه درمان لکنت در این مرحله آغاز شود، درصد بهبود کودک بسیار بالا خواهد بود.

زمانی که کودک وارد مدرسه می شود؛ در این مرحله به دلیل فشارهائی که از سوی هم کلاسی ها، آموزگاران و والدینش بر او وارد می شود، نسبت به مشکل گفتاری خود آگاه می شود و لکنت داشتن را به عنوان مشکلی جدی می پذیرد. کودک مبتلا به لکنت در این مرحله تصور می کند با فشار آوردن بر خود، چشمک زدن های پیاپی، تغییر حالات چهره و اخم کردن می تواندمانع از لکنت خود شود.در حالی که این گونه رفتارهای ناخودآگاهانه او پس از مدتی به بخشی از عکس العمل های کلامی او تبدیل می شوند.

  نقش والدین در درمان لکنت زبا

برای اکثر کودکان، میزان موفقیت آنها در درمان مستقیما با ميزان حمایتی که از خانواده دریافت می کنند بستگی دارد. والدین نقش کلیدی در درمان کودکان خود دارند و بدون مشارکت آنها درمان به موفقیت ختم نمی شود.

نکات اساسی برای ارتباط با کودک

  • زمان اختصاصی : به صورت منظم، هر روز حداقل ۵ دقیقه کاملا برای کودک وقت بگذارید در این زمان به تلویزیون گوشی و غیره توجه نکنید، کاملا به حرفهای او گوش کنید. این وقت اختصاصی باعث ایجاد آرامش فرزندتان شده و عامل ایجاد تغییرات فراوانی می باشد

2- رفتار و قوانین طبیعی:  با کودک دارای لکنت مثل سایر فرزاندان خود رفتار کنید و یا آنگونه رفتار کنید گویی لکنت ندارد

3- ایجاد اعتماد به نفس:  وقتی کودک رفتار درستی را انجام می دهد به جای اینکه از عبارات کوتاه مثل «آفرین» استفاده کنید، کار درست او را توصیف کنید. مثلا چه قدر خوشحال شدم که اسباب بازی هات را جمع کردی، خیلی به من کمک کردی .

توانمندی های غیرگفتاری کودک از جمله مهارت های ورزشی، منظم بودن، بادقت بودن، مستقل بودن و غیره را به طریقی که گفته شد، تشویق کنید.

5 نکته برای صحبت کردن با کودک

  • کاهش سرعت گفتار

با فرزند خود با سرعت پایین ولی طبیعی و بدون عجله صحبت کنید. صحبت کردن آرام شما بسیار موثرتر از این است که به کودک مرتب بگوييد «آرام صحبت کن» یا دوباره آرام بگو.

  • افزایش مکث در گفتار بطور مکرر در گفتارتان مکث کنید. پس از اینکه صحبت کودکتان تمام شد، چند ثانیه صبر کنید سپس به او پاسخ دهید
  • یک سوال یک جواب

 سوال پرسیدن بخشی از گفتگوهای معمول ماست. اما سعی کنید همه سوالات را با هم نپرسيد بلکه یک سوال بپرسید، وقتی کودک پاسخ داد سوال بعدی را بپرسید. بهتر است در مورد جواب های او نیز یکی یکی صحبت کنید

  • تماس چشمی و زبان بدن

هنگامی که کودک صحبت می کند حتی اگر لکنت می کند به او نگاه کنید. همچنین از بیان چهره ای و سایر روش های زبان بدن استفاده کنید تا به کودک نشان دهید محتوای پیامش برای شما مهم است نه نمود که بیان آنها.

  • نوبت گیری در مکالمات

 همه افراد خانواده را به رعایت نوبت در گفتگو و گوش دادن به حرف های یکدیگر تشویق کنید. کودکان زمانیکه کمتر وسط حرف آنها حرف زده شود، راحت تر صحبت می کنند.

تصميم برای شروع درمان یکی از مهمترین گام هایی است که برای کمک به بهبود گفتار کودک برداشته می شود . شما در ایجاد لکنت مقصر نیستند ولی در ادامه پیدا کردن  یا بهبود لکنت نقش موثری دارید.

8 واقعیت در مورد لکنت زبان :

 1 هیچ کس در ایجاد لکنت مقصر نیست.

2-  ترس و اضطراب باعث لکنت نمی شود.

3- افراد دارای لکنت ذاتا افراد ترسو و یا خجالتی نیستند.

4- لکنت با تقليد کردن و یا شنیدن یاد گرفته نمی شود.

 5- افراد مبتلا به لکنت از لحاظ هوشی با دیگران تفاوتی ندارند .

6- میزان لكنت با توجه به موقعیت گفتاری و شریک ارتباطی تغییر می کند.

7-  لكنت ممكن است دوره ای باشد به این معنا که تعداد و شدت لکنت ممکن است در طی هفته ها و ماه ها تغيير كند.

8- هیچ درمان معجزه آسایی برای لکنت وجود ندارد.

خانم علیپور _ کارشناس ارشد گفتاردرمانی

کلینیک توانبخشی و توانمندسازی عصبی توان بهترین مرکز تشخیص و درمان لکنت زبان، با تکیه بر دانش بالینی و بهره‌مندی از متخصصین برتر گفتاردرمانی، خدمات مناسب و به موقع در زمینه لکنت زبان به کودکان و خانواده های آنان  ارائه می دهد.