تلفن: 66570947

.

موسیقی درمانی و تأثیرآن بر عملکرد مغز (توانمندسازی عصبی)

یکی از روش های تخصصی و مورد تایید جهانی در زمینه کودک موسیقی درمانی با رویکرد توانمندسازی می باشد. موسیقی درمانی با رویکرد  توانمند سازی  عصبی یک رویکرد علمی است که با استفاده از موسیقی در بهبود کارکرد های شناختی (شامل حافظه، توجه، تمرکز و یادگیری)، مهارت های حسی - حرکتی و گفتاری و  اختلالات عصبی نقش بسزایی دارد.

موسیقی درمانی بر پایه دو روش اصلی ارائه می شود که عبارتند از :

روش فعال: نواختن، خواندن و حرکات موزون اساس کار این روش است و سبب برانگیختی واکنش‌ های مختلف عاطفی، ذهنی، جسمی و حرکتی در فرد می شود.

روش غیر فعال: در این روش بیمار با گوش دادن و شنیدن موسیقی که در حال نواخته شدن است، مورد درمان قرار می‌گیرد، این روش موجب برانگیختی واکنش‌های عاطفی و ذهنی است.

در موسیقی درمانی با توجه به نیازهای فیزیکی، اجتماعی، شناختی و هیجانی افراد از موسیقی استفاده می شود. بعد از ارزیابی نقاط قوت و ضعف هر مراجع، موسیقی درمانگر حرفه ای یک پروتکل موسیقی درمانی مشخص را نسبت به نیازهای مراجع فراهم می کند که می تواند شامل خلق موسیقی، خواندن، حرکت با موسیقی و یا گوش دادن به موسیقی باشد. موسیقی درمانی می تواند به ارتقای مهارت های ذهنی افراد به خصوص کودکان بسیار تاثیر گذار باشد.

موسیقی‌درمانی به چه کسانی کمک می‌کند؟

موسیقی‌درمانی می‌تواند به طیف وسیعی  از افراد در جامعه کمک کند. تقریباً همه می‌توانند از این روش بهره‌مند شوند اما درمان با موسیقی برای گروه‌های زیر بسیار مؤثر خواهد بود.

کودکان دارای نقص توجه شنیداری ازجمله کودکان بیش‌فعال و اختلال یادگیری:

 موسیقی‌درمانی به‌عنوان یک عنصر ارتباطی، یکی از روش‌های بسیار مؤثر و تائید شده برای کسانی است که مشکل یادگیری دارند. خود بیانگری به‌طور فعالی می‌توانند به توانمندسازی و تحریک انگیزشی مراجع کمک کند. ملودی‌ها به تسریع و تحریک حرکات فیزیکی کمک می‌کنند که نهایتاً منجر به کمک و اصلاح هارمونی و هماهنگی فیزیکی می‌شود.

کودکانی که مشکل حسی حرکتی دارند؛ ازجمله کودکان اوتیسم:

موسیقی‌درمانی می‌تواند در این افراد به تثبیت خلق‌وخو و افزایش آستانه تحمل ناامیدی کمک کند. در این روش با شناخت احساسات و عواطف فرد از راهی متفاوت به بیان حال فرد کمک می‌شود. اغلب همین احساس عدم توانایی در بیان خود است که افراد طیف اوتیسم را ناامید می‌کند. موسیقی‌درمانی برای بیان راهی را ارائه می‌دهد که در آن هیچ نیازی به کلمات نیست. موزیک هر دو قسمت مغز انسان را کاملاً درگیر می‌کند. این بدان معناست که شنونده موسیقی نیازی به فکر کردن به صداهایی که گوش می‌کند، ندارد. این می‌تواند موزیک درمانی را به یک روش ایدئال برای افرادی تبدیل کند که در تمرکز مشکل‌دارند. صداهای تکراری در موسیقی‌درمانی محرک‌هایی را ایجاد می‌کند. این روند نهایتاً منجر به آموزش مغز برای پاسخ به این محرک‌ها بهروش‌های بهتر می‌شود.

افرادی که مشکل در هماهنگی حرکتی دارند، ازجمله کودکان با تشخیص اختلال در یکپارچگی حسی (SID)   

 همچنین در توانبخشی مغز و اعصاب بیماران آسیب مغزی، آلزایمر، فلج مغزی، ام‌اس و عقب‌ماندگی ذهنی  سودمند است.

تأثیر موسیقی‌درمانی بر کودکان

موسیقی‌درمانی باعث کاهش استرس و اضطراب، تنش عضلانی، بهبود سطح شنیداری ( توجه و درک). بهبود عملکرد اجرایی، گفتار و رفتار اجتماعی کودک می‌شود.  تحقیقات نشان داده‌اند که موسیقی باعث سهولت در انعطاف‌پذیری عصبی یعنی ایجاد اتصالات سیناپسی جدید بین سلول‌های سیستم عصبی (نورون‌ها) می‌شود، بنابراین بر عملکرد کلی مغز و کیفیت زندگی فرد تأثیر مثبت دارد و باعث  ایجاد روابط بیشتر در اعصاب می‌شود همچنین مطالعات درزمینهٔ موسیقی‌درمانی، تأثیر آن را در بسیاری از حوزه‌ها ازجمله: توانبخشی کلی جسمی، تسهیل حرکات بدن، افزایش انگیزه افراد .برای شرکت در درمان، فراهم کردن حمایت هیجانی برای مراجع و خانواده‌شان، و فراهم کردن مجرایی برای ابراز احساسات و هیجانات نشان داده است

موسیقی‌درمانی همراه با رویکردهای درمانی دیگر مانند گفتاردرمانی و کاردرمانی در حال حاضر در کلینیک موسیقی درمانی توانش به‌عنوان یکی از روش‌های اصلی کار با کودک مورد استفاده قرار می‌گیرد و با به‌کارگیری متخصصان در این زمینه در خدمت کودکان و نوجوانان و والدین آن‌ها می باشد . برای دریافت مشاوره در زمینه  موسیقی‌درمانی  می‌توانید با مرکز توانبخشی توانش با شماره 02166570947 و 02166570648 تماس بگیرید.

برای دانلود مجموعه فایل های موسیقی درمانی روی لینک های زیر کلیک نمایید.

http://tavaneshclinic.ir/ahang/128-%D8%B1%D8%B4%D8%AF-%D9%81%DA%A9%D8%B1%DB%8C-%D9%88-%D8%AE%D9%84%D8%A7%D9%82%DB%8C%D8%AA 

http://tavaneshclinic.ir/ahang/129-%D8%AA%D8%AD%D9%84%DB%8C%D9%84-%D9%88-%D8%AA%D8%AC%D8%B3%D9%85-%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF

http://tavaneshclinic.ir/ahang/130-%D8%AC%D9%86%D8%A8-%D9%88-%D8%AC%D9%88%D8%B4-%D8%A7%D9%86%DA%AF%DB%8C%D8%B2%D8%B4