از رایج ترین مشکلات کودکان راه نرفتن است که در دوره های مختلف والدین را نگران میسازد ، برای مثال راه نرفتن کودک در 20 ماهه یا راه نرفتن کودک 13 ماهه میتواند از نگرانی والدین باشد . مرکز کاردرمانی راه نرفتن کودکان با به کار گیری متخصصین کاردرمانی کودکان و اطفال از بهترین مراکز کاردرمانی در توانبخشی راه نرفتن کودک است . در ادامه از علت راه نرفتن کودک 20 ماهه و انتظاراتی میتوان از درمان توسط کاردرمانی داشت صحبت خواهیم کرد.
از علت شل راه رفتن کودکان اختلال در هماهنگی عضلات با یگدیگر و تکامل سیستم عصبی میتوان نام برد .
راه رفتن در کودکان به تقویت عضلات آنها و هماهنگی عضلات با یکدیگر و تکامل سیستم عصبی ربط دارد. بعد از به دنیا آمدن نوزادان زمانی طول میکشد که ماهیچههای درگیر در راه رفتن به قدرت کافی برسند و کودک توانایی هماهنگ کردن عضلات مختلف با یکدیگر و ایستادن و راه رفتن تؤامان را یاد بگیرد. به همین دلیل همه نوزادان ابتدا نشستن را یاد میگیرند بعد غلت خوردن و چهاردست و پا رفتن و در آخر راه رفتن را.
کلینیک دکتر خزائی سالهاست که خدمات کاردرمانی راه رفتن نوزاد ، و تحقیقاتی در زمینه علت راه نرفتن کودکان انجام میدهد . اگر به دنبال مرکز کاردرمانی برای راه رفتن کودک هستید ، بدون شک مرکز توانبخشی دکتر خزائی با داشتن تجربه و تخصص بالا در حوزه کودکان بهترین خدمات را ارائه میدهد .
این گروه از بچهها بهدلیل ابتلا به اختلال تاخیر در راه افتادن کودکان باید هرچه سریعتر توسط پزشک متخصص اطفال معاینه شوند تا علت اصلی مشکل آنها مشخص و براساس آن روند درمان شروع شود.
اگر کودک شما تا ۱۶ ماهگی راه نمیرود، نگرانی شما قابل درک است. چراکه شما نمیخواهید فرزندتان از سایر کودکان هم سن و سال خود عقب بماند.
اما باید توجه کنید که اگر کودک شما در ۱۶ ماهگی قادر به راه رفتن نیست، ممکن است بتواند مهارتهای حرکتی دیگری مانند ایستادن به تنهایی، بالا کشیدن خود روی مبلمان و بالا و پایین پریدن را بدون مشکل انجام دهد. اینها نشان میدهند که مهارتهای حرکتی کودک شما در حال تکامل است. بنابراین، بهزودی شاهد اولین قدمهای او خواهید بود.
همچنین مهم است که بدانید برخی از نوزادانی که نارس به دنیا میآیند دیرتر از کودکان همسن خود شروع به راه رفتن میکنند. اگر کودک شما نارس بود، فوراً از ناتوانی او در راه رفتن وحشت نکنید.
هنگام ردیابی مراحل مهم تکامل کودک، به سن تعدیل شده کودک خود توجه کنید که براساس تاریخ اصلی زایمان تعیین میشود.
به عنوان مثال، اگر یک کودک ۱۴ ماهه دارید و سه ماه زودتر زایمان کردهاید. سن تعدیل شده کودک شما ۱۱ ماهگی است. در این صورت، ممکن است دو تا سه ماه دیگر طول بکشد تا کودک شما تعادل و راه رفتن را یاد بگیرد.
بنابراین، اگرچه اکثر مشکلات راه رفتن کودکان نوپا که مربوط به نقص تکاملی هستند، خودبهخود حل میشوند اما چند بیماری رایج وجود دارد که یک متخصص اطفال ممکن است برای تعیین علت تاخیر در راه افتادن کودک ۱۸ ماهه و بزرگتر، آنها را ارزیابی کند.
در نهایت مشورت با پزشک متخصص کودکان و نوزادان میتواند هرگونه ابهام و نگرانی شما در زمینه دیر راه رفتن فرزندتان را برطرف کند.
علائم تاخیر در راه افتادن کودکان
در ابتدا قصد داریم شما را با مراحل طبیعی تکامل جسمی راه رفتن نوزاد یا کودک آشنا کنیم. چراکه وجود نقص در هریک از این مراحل میتواند باعث راه نرفتن کودک دو ساله یا حتی سه ساله شود!
نوزادان با بزرگتر شدن و قویتر شدن ماهیچههای پایشان، بهتدریج راه رفتن را یاد میگیرند. بههمیندلیل است که پاهای نوزاد تازه متولد شده نمیتواند وزن خود را تحمل کند.
معمولا نوزادان در حدود سن ۷ ماهگی شروع به خزیدن یا حرکت میکنند. در حوالی این سن، آنها درحالیکه به کمک والدین در حالت ایستاده نگه داشته میشوند شروع به بالا و پایین پریدن میکنند. این عمل به تقویت ماهیچههای پای کودک شما در آمادگی برای برداشتن اولین قدمها کمک زیادی میکند.
در حدود سن ۸ تا ۹ ماهگی، کودک شما ممکن است شروع به بالا کشیدن خود به کمک وسایلی مانند صندلی و میز کند. حتی برخی از نوزادان، درحالیکه شیی را گرفتهاند پاهای خود را بالا و پایین میبرند. انگار میخواهند راه بروند.
شروع راه رفتن کودک نوپا معادل با حفظ تعادل و افزایش اعتمادبهنفس وی است. در واقع، کودک شما نه تنها یاد میگیرد که چگونه بهتنهایی بایستد، بلکه این چالش نیز برای او شکل میگیرد که چگونه گامها را بدون افتادن روی زمین هماهنگ کند. بهدلیل ترس کودک از راه رفتن، این مرحله از تکامل کودک کمی زمان میبرد.
ازآنجاییکه ماهیچههای پا در نوزادان مختلف در سنین متفاوتی قدرت پیدا میکنند، طبیعی است که برخی از نوزادان زودتر از بقیه راه بروند.
برخی از نوزادان اولین قدمهای خود را در ۹ یا ۱۰ ماهگی بر میدارند، درحالیکه برخی دیگر در ۱۲ ماهگی شروع به قدم برداشتن میکنند. بنابراین، از علائم تاخیر در راه افتادن کودک میتوان
به موارد زیر اشاره کرد:
- کودک تا ۹ ماهگی نمیتواند بدون حمایت دیگران یا صندلی ویژه کودک بنشیند.
- کودک تا ۱۲ ماهگی بدون حمایت والدین نمیتواند بایستد.
- کودک در ۱۶ تا ۲۳ ماهگی به طور پیوسته راه نمیرود.
- کودک به طور مداوم روی انگشتان نوک پا راه میرود.
معمولا کودکان مبتلا به این اختلال، در دیگر مراحل مهم تکامل خود مانند سفت شدن ساختار گردن و بالا نگهداشتن سر، غلتیدن و نشستن نیز دارای نقص هستند و دیر پیشرفت میکنند.
اگر نوزادی در ۱۶ تا ۲۳ ماهگی راه نمیرود، باید یک معاینه پزشکی برای بررسی قدرت عضلانی، دامنه حرکتی و انعطافپذیری مفاصل او انجام شود.
تاخیر در راه رفتن میتواند یک علامت هشدار اولیه برای فلج مغزی، دیستروفی عضلانی یا سایر شرایط ژنتیکی باشد. بررسی یک پزشک متخصص اطفال یا متخصص ارتوپد میتواند وجود برخی از اختلالات رایج ذکر شده را رد کند.
علت تاخیر در راه افتادن کودکان چیست؟
بنابراین، علت راه نرفتن کودک ۱۵ ماهه تا ۲۲ ماهه میتواند از مشکلات ماهیچهای و مشکلات مغزی تا یک مشکل ساده مانند کمبود ویتامین D متغیر باشد. در ادامه به جزئیات بیشتر هرکدام اشاره خواهیم کرد.
دیستروفی عضلانی
این مورد یک بیماری عصبی-عضلانی ارثی است که ماهیتی پیشرونده دارد. اصولا یکی از شایعترین علل تاخیر در راه رفتن کودکان محسوب میشود و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. دیستروفی عضلانی معمولا باعث ضعف در عضلات میشود.
آتروفی عضلانی-نخاعی یکی دیگر از دلایل تاخیر در راه افتادن کودکان است. یک بیماری ژنتیکی که در آن اعصاب مورد حمله قرار میگیرند و در روند طبیعی کنترل بدن اختلال ایجاد میشود.
اختلالات عصبی
برخی از اختلالات عصبی مانند فلج مغزی یا حتی سندرم داون (مونگولیسم) ممکن است روند طبیعی راه رفتن کودک را به کلی به تاخیر بیندازند.
توجه به علائم و نشانهها، مطمئنا به رفع یا کنترل این مشکلات اساسی و شروع زودهنگام درمان کمک میکند.
کمبود ویتامین D
در کنار کلسیم، وجود مقدار کافی از ویتامین D نقش مهمی در رشد استخوانی نوزادان دارد. بههمیندلیل، فقدان آن میتواند دلیل احتمالی تاخیر در راه رفتن کودک شما باشد.
معمولا پزشک با تجویز یکی قطره یا شربت ویتامین D بهراحتی مشکل را برطرف میکند.
راشیتیسم
اخیرا مطالعات ارتباط بین راشیتیسم و تاخیر در راه افتادن کودکان را گزارش کردهاند. با این حال، اگر این بیماری به مرحله پیشرفته نرسیده باشد، برگشتپذیر است و درمان بهموقع آن میتواند به کودک در راه رفتن صحیح کمک کند.
در کودکان مبتلا به راشیتیسم بهدلیل ساختار نرم استخوانها، خمیدگی و رشد ناقص در استخوانهای پا و افزایش ریسک شکستن آنها مشاهده میشود. در واقع پا حالت پرانتزی یا نامتقارن پیدا میکند. مطمئنا این مسئله روند راه رفتن کودگ نوپا را تحت تاثیر قرار میدهد.
کمکاری تیروئید
مشخص شده است که وجود تیروئید کمکار، مراحل مهم تکامل کودک را به تاخیر میاندازد. عملکرد ضعیف تیروئید ممکن است منجر به ضعف عضلانی و تاخیر در راه رفتن شود.
مشورت با یک پزشک متخصص غدد کودکان میتواند روند درمان را سرعت بخشد.
تاخیر در بروز مهارتهای حرکتی و راه رفتن
برخی از کودکان بروز مهارتهای حرکتی خود را به تاخیر میاندازند که باعث میشود کمی دیرتر از بقیه راه بیافتند.
دلایل زیادی برای این نوع تاخیر وجود دارد که صرفاً به شخصیت کودک مربوط میشوند. ترس کودک از راه رفتن میتواند مانع از احساس اعتمادبهنفس کافی برای بروز مهارتهای حرکتی شود.
هیپوتونیا وضعیتی است که در آن فرد کنترل کمتری بر بدن خود دارند. اصولا بچهای که علائم هیپوتونی دارد با اختلال تاخیر در راه افتادن کودکان نیز مواجه میشود.
این وضعیت ممکن است در اثر آسیب مغزی ایجاد شود. همچنین ممکن است ناشی از اختلالات عضلانی، ناهنجاری اعصاب مربوط به ماهیچهها یا عفونت باشد.
در سایر زمینههای مهارت حرکتی، برخی از کودکان دچار ناتوانی یادگیری هستند که باعث تاخیر در راه رفتن میشود.
اینجاست که یک فیزیوتراپیست برتر و عالی میتواند به آموزش این مهارتها و ایجاد قدرت کافی برای شروع راه رفتن کودک کمک کند. بنابراین نمیتوان تاثیر آموزش راه رفتن به کودک را نادیده گرفت!
تاخیر بلوغ خانوادگی
اگر یکی از والدین یا هر دو آنها، در دوران اولیه کودکی سابقه تاخیر در راه رفتن داشته باشند، احتمال بروز این اختلال در یکی از فرزندانشان افزایش مییابد. در واقع، طبق تجربه نمیتوان تأثیرات ژنتیکی یا خانوادگی را بهعنوان فاکتور خطر نادیده گرفت.
نارس بودن نوزاد
انتظار میرود نوزادی که نارس به دنیا میآید، درجاتی از تاخیر تکاملی داشته باشد که میزان آن ممکن است به سطح نارس بودن بستگی داشته باشد.
بنابراین، تا زمانیکه کودک شما پیشرفت کلی خوبی داشته باشد و سفتی یا وضعیت بدنی غیر طبیعی از خود نشان ندهد. ممکن است تاخیر ۲ تا ۳ ماهه در راه رفتن، قابل انتظار باشد.
سایر علل احتمالی
گاهی تاخیر در راه افتادن کودکان، بهدلیل تونوس عضلانی بالا و وجود عضلات بسیار منقبض بروز میکند. در این شرایط، بهدلیل سفت شدن اندامها یا تعادل ضعیف، کودک امکان راه رفتن پیدا نمیکند.
از دلایل دیگر تاخیر در راه افتادن کودکان میتوان به ناتوانی ذهنی خردسال در اثر هوش پایین یا ابتلا به عقبماندگی ذهنی اشاره کرد. چنین کودکی مطمئنا در یادگیری مهارتهای حرکتی با تاخیر مواجه میشود.
اختلال تاخیر در راه افتادن کودکان
همانطورکه متوجه شدهاید، علل مختلفی برای بروز این اختلال وجود دارد. معمولا در تاخیر حرکتی که در اثر مشکلات مغزی یا اعصاب بروز میکند، علائم شدت کمتری دارند.
اما در انواع تاخیر حرکتی در اثر مشکلات اسکلتی-عضلانی، ممکن است از ۶ ماهگی متوجه مشکلات کودک خود بشوید. بههمیندلیل، اعلام سریع هرگونه علائم ناهنجاری به پزشک متخصص اطفال اهمیت ویژهای دارد!
آیا امکان پبشگیری از بروز اختلال تاخیر در راه افتادن کودکان وجود دارد؟
بهواقع، هیچ راهحل قطعی برای پیشگیری از همه علل تاخیر در راه افتادن کودکان وجود ندارد. البته شما بهعنوان والدین، میتوانید با پیگیری غربالگری در دروان حاملگی، هرچه سریعتر مشکلاتی مانند عقبماندگی ذهنی، معلولیت یا مشکلات اسکلتی-عضلانی خاصی را به کمک پزشک تشخیص دهید.
دادن غذاهای مقوی راه افتادن کودک که معمولا شامل مواد غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D هستند، مطمئنا تاثیر زیادی دارد.