تلفن: 66570947

.

ویژگی های تشخیصی بیماری اتیسم در DSM-V

دی‌اس‌ام-۵ (DSM-5)، نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‌های روانی است که توسط انجمن روان‌پزشکی آمریکا (APA) منتشر شده است و در واقع یک راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی است. درادامه مطلب ویژگی های تشخیصی بیماری اتیسم براساس DSM-V ارائه می شود.

A: وجود نقایصی در ارتباطات و تعاملات اجتماعی از جمله:

نقص در تقابل اجتماعی و عاطفی، برای مثال رفتار های اجتماعی غیر عادی و شکست در گفتگوهای رو در رو؛کاهش یافتن علایق مشترک، عواطف یا احساسات؛شکست در شروع تعاملات اجتماعی و یا پاسخ به آن.

 نقص در رفتار های ارتباطی غیر کلامی مورد استفاده برای تعاملات اجتماعی، برای مثال کمبود یکپارچگی ارتباطات کلامی و غیر کلامی؛ناهنجاری هایی در تماس چشمی و زبان بدن یا نقایصی در فهم و کاربرد ایما و اشارات؛نبود کامل حالات چهره و ارتباطات غیر کلامی

 نقص در رشد،ادراک و فهمیدن ارتباطات،برای مثال مشکلات در سازگاری رفتاری در زمینه های اجتماعی گوناگون؛مشکلاتی در مشارکت در بازی های تخیلی یا در دوست یابی؛فقدان تمایل به همسالان.

B: الگوهای علایق، فعالیتها و رفتارهای تکراری و محدود (رفتارهای کلیشه ای) شامل:

فعالیت های حرکتی تکراری و کلیشه ای،استفاده کلیشه ای و غیر معمول از اشیاء یا گفتار(حرکت های ساده کلیشه ای،به خط کردن اسباب بازی ها و حرکتهای پروانه ای و تعابیر شخصی

پافشاری بر یکنواختی،پیروی بدون انعطاف از امور روزانه یا الگوها یا رفتار های کلامی یا غیر کلامی تشریفاتی برای مثال پریشانی شدید در اثر کوچکترین تغییر، نیاز به حفظ خط سیری ثابت در امور روزانه و یا خوردن یک غذا هر روز.

محدودیت فراوان در اثر علایق ثابت که در شدت یا مرکز توجه بودن غیر عادی هستند.برای مثال وابستگی  و تمایلات شدید به اشیاء غیر معمول،علایق افراطی محدود یا ثابت

بیش واکنشی  یا کم واکنشی به درون داد حسی یا علایق غیر معمول در جنبه های حسی در محیط(نشان دادن بی تفاوتی به درد یا فشار،پاسخهای مغایر به صداها یا نسوج خاص و یا پاسخ افراطی به بوها یا لمس شدن،شیفتگی دیداری به نورها یا حرکت

C: علائم باید در نوزادی و خردسالی حضور داشته باشند (هرچند ممکن است فقط زمانی به چشم بیایند که الزام های اجتماعی از توانایی های محدود فرد فراتر می روند یا ممکن است استراتژی هایی که فرد در دوره های بعدی زندگی یاد گرفته است آنها را پنهان کنند).   
D: علائم در عملکرد اجتماعی، شغلی یا سایر زمینه های عملکردی مهم اختلال ایجاد می کنند.
توجه: افرادی که طبق معیارهای ورژن قبلی مبتلا به اختلال اوتیستیک، اختلال آسپرگر، یا اختلال رشدی فراگیر نامشخص شناخته شده اند، اکنون باید مبتلا به اختلال طیف اوتیسم تشخیص داده شوند. افرادی که در ارتباط اجتماعی نقص های شدید دارند، اما علائمشان معیارهای لازم برای اختلال طیف اوتیسم را کامل نمیکند، باید از نظر احتمال اختلال ارتباط اجتماعی (پراگماتیک) بررسی شوند.

در کلینیک توانبخشی و توامندسازی توانش با یک ارزیابی جامع از کودک یا بزرگسال  و مشخص شدن نیازهای فرد اتیستیک اهداف درمانی را مشخص می شود  و جهت رسیدن به اهداف درمانی یک تیم درمانی با تجربه همراه فرد اتستیک خواهند بود. کلینیک توانبخشی و توانمندسازی توانش در این زمینه جزو بهترین کلینیک درمان اتیسم می باشد.